Bemutatkozás
"A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében."

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep

Délelőtt vásárral és bográcsban főtt pásztorételekkel várjuk Önöket.
Délután 2 órakor a Kilenclyukú híd lábánál kezdődik a Behajtási Ünnep, amikor is a pásztorok állataik– rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk.
A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, mely életre szóló élményt nyújt a Hortobágyra ellátogató természetbarátoknak. Lehetőség van vezetett túrákon részt venni, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál.