Bemutatkozás
"A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében."

Két további látványossággal lett gazdagabb a hortobágyi Pusztai Állatpark

A Pusztai Állatpark a térség egyik jelentős turisztikai célpontja. Az Állatparkot évről évre egyre több gyerek látogatja, iskolás csoportok kedvelt kirándulási úticélja. Az Állatpark szolgáltatásait egy EU konform, biztonságos játszótér kialakításával kívántuk bővíteni, mely a gyerekek számára az állatokkal való ismerkedés mellett kiváló kikapcsolódást is jelent.

A játszótér építését – Uniós támogatással, 7.845.003 Ft összegben „Turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez a LEADER HACS közreműködésével 2012-től nyújtandó támogatások” jogcímen – 2013.01.30-án kezdtük el. 2013.05.31-re a játszótér elkészült, s 10 fából készült, a tájba illeszkedő, gémeskutat és hortobágyi állatokat imitáló játékkal várja az Állatparkba érkező gyerekeket, akik biztonságos, TÜV minősítésű eszközökön próbálhatják ki ügyességüket. A játszótérre facsemetéket is ültettünk és névvel láttunk el, így a gyerekek játszva tanulhatnak, ismerhetik meg a különböző fafajokat.

A játszótéri eszközök gyártója a GRA-FA Press Bt. volt, a beruházás kivitelezője pedig a Dryvit Profi Bt.

allatpark_palyazat_1

allatpark_palyazat_2

A Pusztai Állatpark megépítése óta eltelt közel 15 év során változtak a közösségi igények: az Állatpark célcsoportja egyrészt az óvodás, kisiskolás csoportok lettek, másrészt a gyermekes családok. A játszótér mellet, másik fejlesztésünk célja az volt, hogy egy olyan közösségi teret hozzunk létre, mely az idelátogatók számára megfelelő kiegészítő térhasználati elemeket tartalmazzon, illetve a csoportos látogatók speciális igényeinek (vízvételi lehetőséggel ellátott pihenő-piknikelő-főzőhely) kielégítésére alkalmas legyen.

A projekt megvalósítására a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. 14.894.970 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a Pusztai Állatpark közösségi funkciójának fejlesztésére a LEADER HACS közreműködésével a 2012-től nyújtandó támogatások keretén belül.

A „Lábon álló kerti tető” nevet viselő épület kivitelezése a tervezést követően 2012.11.26.-án kezdődött. A foglalkoztató teret úgy szerettük volna kialakítani, hogy akár nagyobb társaságok, iskolás csoportok is kényelmesen elférjenek benne. Az épület két oldala zárt, két oldalról pedig nyitott, kellemes környezetet teremt az itt elidőző turisták számára.

A fedett térben 40 fő számára biztosított az ülőhely. Vízvételi lehetőség került kialakításra, továbbá egy kemence is beépítésre került, így helyi ételspecialitások is elkészíthetőek.

A foglalkoztató tér 2013. május 7.-én elkészült, az eredeti céljainknak megfelelően jól kiegészíti az Állatpark szolgáltatásait, s mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek számára kellemes kikapcsolódást jelenthet az itt eltöltött idő, illetve megrendezett események, melyek helyszínéül szolgálhat. A Kamilla kunyhóra keresztelt épület alkalmas szakmai rendezvények, csapatépítő tréningek megrendezésére, de rendszeresen tartunk benne gyerek-, és gyógynövényes foglalkozásokat is

A foglalkoztató tér kivitelezője, csakúgy, mint a játszótér esetén a Dryvit Profi Bt. volt.

allatpark_palyazat3

allatpark_palyazat_4