Bemutatkozás
"A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében."

Asztro-gasztro túra

Hungarikum túra a Hortobágyon!

Az alkonyati-éjszakai túra során megannyi csoda tárul a szemünk elé. Egy igazi pusztai este átélésére invitáljuk, mely során szekérrel megyünk mélyen be a pusztába, szemünk elé kerülnek az őshonos háziállatok, megcsodálhatjuk a csikósok bemutatóját. Szomjunkat, éhünket csillapítandó pásztortűznél melegedve megosztják velünk égi konyhájukat a pásztorok. Végül megismerkedhetünk a pásztoréjszaka csillagos égboltjának csodáival, a nemzetközi védettségű hortobágyi sötét égbolt látványával. A távcsöves égboltmegfigyelés során a tervek szerint látható közelségbe hozzuk a lemenő Nap foltjait, a Jupitert, a Vénuszt, a Tejút csillagait és megismerkedünk a nevezetes csillagképekkel is.

A program időjárásfüggő!

Rossz idő esetén vagy ha kevesebb mint 10 fő jelentkezik, a program elmarad.
Bejelentkezés, információ:

E-mail: turizmus@hortobagy.eu Tel.: 52/ 589-122 vagy 06/30-566-4906

Helyszín:

Máta-puszta, Pece-kút (a nemzeti park szabadon nem látogatható ősi pusztai jelleget megőrző területe, mely a pusztai szekérprogramok helyszíne is egyben)

Találkozás (program indulás, érkezés):

Hortobágy-Máta, Mátai Ménes – Nyerges Presszó 17:00

A program tartalma:

Pálinkás vendégfogadás (pogácsa, pálinka)

Szekerekkel megérkezés Máta-puszta belsejébe, a Pece-kúthoz, ahol a később Nobel-díjassá lett Konrad Lorenz és a Hortobágyot máig évről évre felkereső Festetics Antal együtt fogalmazták meg a nemzeti park létrehozását sürgető Pro Natura memorandumot, aminek a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsához eljuttatását követően végül 1973-ban létrejött az ország első nemzeti parkja. A Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta 1999-ben kiérdemelte az UNESCO világörökségi címet kulturális kategóriában a máig élő pásztorhagyományok, az évezredes hagyományos legeltetéses állattartás kapcsán. A szekérút során bemutatjuk a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait. Megfigyelhetik a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket pl. a „seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót. Hűvösebb időben pokrócokat biztosítunk.

Csikós bemutató: A pusztai fogatozást követően a csikós és pusztaötös bemutató közben rácsodálkozhatnak a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, s elénk tárul Petőfi ismert verssora „a szekérrel a négyökör lassacskán ballagott”.

Alkonyati méneshajtás: Szemünk előtt száguldanak el a nóniuszok mielőtt a nap végén nyugovóra térnének. A vágtató lovakat a vendéghodály védelméből lehet megcsodálni, fotózni.

Csillagösvény mustra: Csillagász segít megismerni a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi, nyári csillagképeket, megfigyeljük a Tejút csillagait (időjárás függően)

Szabadtűzön készült vacsora: A pásztorok hagyományos eledelét fogyasztjuk, melyet szemünk láttára készítenek el szabad tűzön.

Pásztorok élete, pásztorok éneke: Pásztoraink között a vendégek együtt fogyasszák el a vacsorát. A tábortűznél ülve a Hortobágy egyik örökös pásztora mesél életéről, munkájáról.

Szekerek indulása: 17.00 óra, Visszaindulás aznap este: kb.22.00 óra
Felnőtteknek: 18.000 Ft/fő
Gyerekeknek: 10.000 Ft/fő
Fizetés: a Hortobágyi Nonprofit Kft. egy díjbekérőt küld a jelentkezőnek, melyet átutalással lehet kiegyenlíteni.