Bemutatkozás
"A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében."

Rendezvények

Fedett pályás fogathajtó verseny

A 2016. február 20-ára tervezett Fedett pályás fogathajtó verseny technikai okok miatt elmarad, a rendezvény egy későbbi időpontban lesz megtartva!

2016. február 20-án újabb fogathajtó verseny kerül megrendezésre Hortobágy-Mátán, a Mátai Ménes területén.
A belépés ingyenes, mindenkit sok szeretettel várunk!

Hortobágyi Fedett Pályás Fogathajtó Verseny Bővebben ►

Rajtengedély vizsga

2016. április 23-án rajtengedély vizsga lesz Hortobágy-Mátán, a Mátai Ménes területén.
A belépés ingyenes, mindenkit sok szeretettel várunk!

50. Hortobágyi Lovasnapok

A Hortobágyi Lovasnapok az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, amelynek legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és  a ma is használt és működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése. A Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle a magyar lovasélet összegzése, melyben a profi lovasok éppúgy beletartoznak, mint az amatőrök és a lókedvelő felnőttek és gyerekek.

Bővebb információ: www.hortobagyilovasnapok.hu

Programtervezet

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Július 11. – 12.: „ Pusztán ízek, színek, illatok” – Gyógynövények hétvégéje

A nyár közepén színesebbnél színesebb, szebbnél szebb gyógynövények pompáznak a természetben. Ezen a hétvégén próbálunk minél több gyógynövényt összegyűjteni a Pusztai Állatparkban is, amelyekből finom főzeteket kóstolhatnak a vendégek, felismerhetik akár illatpárnák, akár kép segítségével a gyógynövényt. Nem is gondolnánk, hogy a hasztalan „fűnek” nézett növénynek milyen gyógyhatásai lehetnek. Igyekszünk az idelátogatóknak minél színesebb gyógynövény palettát összeállítani és felhívni a figyelmet ezeknek a növényeknek a gyógyhatásaira. A gyermekek eközben kézműves foglalkozáson vehetnek részt,  használhatják a játszóterünket, megnézhetik a kilátó tornyunkat, totót tölthetnek ki a Pusztai  Állatpark látnivalóiról, simogathatják és etethetik az állatainkat, pusztai virtusokat próbálhatnak ki, szamaragolhatnak.

Szeptember 19. – 20.: Fecskebúcsúztató

Szeptemberben a Pusztai Állatparkba is beköszönt az ősz. Elmúlik a nyár, mellyel egyúttal elvándorolnak a költöző madarak, többek között például a fecskék is. Ezen a napon a főszerep a fecskéké, ezzel egybekötötten különböző feladatokat kell az idelátogatóknak megoldaniuk. A Pusztai Állatparkba való belépésnél mindenki kap egy kis cédulát, melyen üzenhet a fecskéknek, és az Állatpark területén belül elhelyezett „postaládába” ezt beledobhatja. Papírfecskéket készítünk, melyet aztán fölakaszthatnak  „fecskefánkra”. Fecskefészkeket számlálunk, fecskéről verseket, mondókákat, dalokat tanulunk. Emellett pedig kézműves foglalkozások is zajlanak a kiállítótermünkben, illetve az állatsimogató, kilátótorony, játszótér, pusztai virtusok, szamaragolás is a rendelkezésükre állnak.

Október 31. – November 01.: „Tök jó” hétvége

Ezen a két napon tökfaragás, tökdíszítés, tökfestés, sütőtök sütés, sütőtökös finomságok sütése, különböző tökös játékok (mint például tök bowling), almahalászat, kézműves tárgyak készítése zajlik. Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt „tök jó” kikapcsolódási lehetőség.

December 05. – 06.: Télapó

December első hétvégéjén hozzánk is ellátogat a télapó, mégpedig szamár háton. Akad a puttonyában egy kis kézműveskedés, karácsonyi és asztali díszek,ajtókopogtató, adventi naptár készítése, karácsonyi vers és dal tanulás, mézeskalács sütés-díszítés.